Politiek Buitenland

EU gaat nóg minder ‘pre-toetredingssteun EU’-geld doorsluizen naar Turkije

24-10-2018 20:09

Het Europees Parlement wil de geldkraan voor Turkije volgend jaar verder dichtdraaien. De zogenaamde pre-toetredingssteun van de EU zou met 147 miljoen euro omlaag moeten in 2019 vanwege de politieke ontwikkelingen in het land, bovenop een korting van 40 procent die de Europese Commissie heeft voorgesteld voor de komende twee jaar.

Turkije krijgt jaarlijks gemiddeld zo’n 700 miljoen euro om het land op allerlei beleidsterreinen klaar te stomen voor het EU-lidmaatschap. De onderhandelingen liggen echter al geruime tijd stil. In oktober stemde het EU-parlement er al voor om 70 miljoen euro van de beschikbare steun in 2018 te besteden aan migratieprogramma’s.

CDA-delegatieleider Esther de Lange vindt de korting terecht. “Met het inperken van de godsdienst- en persvrijheid en de manier waarop president Erdogan omgaat met minderheden, heeft Turkije de laatste jaren laten zien dat het met Europese waarden niets van doen heeft.”

Kati Piri (PvdA) is niet gelukkig met de kortingen. Brussel gebruikte pre-toetredingsgeld recent ook om niet-gouvermentele organisaties in Turkije te steunen die zich met democratie en mensenrechten bezighouden. “Die worden hierdoor geraakt.”

Anp