Media & TV

NOS door het stof na dubieuze tekst over George Soros

24-10-2018 11:10

Lees ook – Briefje van Jan Dijkgraaf aan Sjoerd Sjoerdsma

Hoofdredacteur Marcel Gelauff erkent dat de NOS dinsdag een fout heeft gemaakt in een profiel van miljardair en filantroop George Soros. Dat zei hij woensdagochtend in het Mediaforum op Radio 1. In de tekst werd gesproken over ‘de jood Soros’ die ‘zijn tentakels ver heeft uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek’.

Lees ook – Bom bij huis George Soros aangetroffen

Op sociale media werd de NOS antisemitisme verweten. Veel mensen maakten de vergelijking met een Duitse spotprent uit de jaren dertig waarop een Jood met tentakels staat afgebeeld die de wereld domineert. De tekst zou ook verwijzen naar een tekst over Joden op een extreem-rechtse website.

“Het was een ongelukkige formulering die we heel snel hebben aangepast”, aldus Gelauff. “Het stuk begon met een samenvatting van het frame dat tegenstanders van Soros op hem leggen. Daarna volgde de zin: dat moet stoppen.” Maar die constructie was inderdaad niet helder, erkent de hoofdredacteur nu. “Dat hadden we anders moeten doen, juist omdat feitelijkheid en betrouwbaarheid kernwaarden zijn voor onze redactie.”

Gelauff zegt het met de kennis van nu te begrijpen dat mensen de tekst verkeerd kunnen hebben gelezen. “Maar de eindredactie had het gevoel dat het maar op één manier te lezen was. Ik vind dit echt heel vervelend.”

ANP