Opinie

Paus maakt alle jongeren ter wereld bang voor realisme, noemt het ‘populisme’, doet Godwin

24-10-2018 12:17

CC-foto: pxhere.

Paus Franciscus heeft de jeugd van de wereld gewaarschuwd voor ‘populisme’ en ‘vreemdelingenhaat’. Hij riep in dat verband de opkomst van het nationaalsocialisme over Adolf Hitler in herinnering deed een Godwin. Jonge mensen moeten kennis nemen van de geschiedenis van de 20e eeuw, inclusief beide Wereldoorlogen “zodat ze niet dezelfde fouten maken en begrijpen hoe populisme zich uitbreidt”, zei de leider van de Rooms-katholieke kerk dinsdag.

Diezelfde Rooms-katholieke kerk werd vooral in de 20ste eeuw geteisterd door een onwaarschijnlijk aantal gevallen van ernstig seksueel misbruik, gepleegd door Rooms-katholieke ‘geestelijken’ die daarvoor meestal nooit werden bestraft, terwijl hun misdaden in de doofpot werden gestopt.

Toen een oudere vrouw het vluchtelingenvraagstuk in ItaliĆ« ter sprake bracht en klaagde over de toenemende vijandelijkheid jegens migranten, zei Franciscus dat de Bijbel gastvrijheid voorschrijft. Ook schrijft de Bijbel ‘naastenliefde’ voor en daarmee wordt uitdrukkelijk niet het anaal verkrachten van minderjarige jongetjes bedoeld.

Niettemin hebben staten volgens de paus ook het recht immigratie te beperken. Hij benadrukte het belang van Europese overeenstemming in deze kwestie. De zuidelijke buitengrenzen van de EU, in Italiƫ, Spanje en Griekenland, moeten niet overbelast raken.

Het aantal slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke kerk is ontelbaar. Het is maar te hopen dat jongeren kennis nemen van deze geschiedenis van georganiseerde religie zodat ze niet dezelfde fouten maken en begrijpen hoe seksueel misbruik binnen religieuze instituties zich uitbreidt.

ANP/TPO