Doneer aan TPO
 

Na IJsselmeerziekenhuizen nu ook Slotervaartziekenhuis failliet

Nog onduidelijk wat de stand van de zorg is in de getroffen gebieden, patiënten elders geplaatst

Door: , 14:19, 25 oktober 2018

Nog onduidelijk wat de stand van de zorg is in de getroffen gebieden, patiënten elders geplaatst

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is donderdag failliet verklaard. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Donderdagmorgen gingen de IJsselmeerziekenhuizen al failliet.

“Het faillissement betekent dat het ziekenhuis op korte termijn gaat sluiten. De opvang van patiënten is gegarandeerd door de zorgverzekeraars en de omliggende ziekenhuizen”, aldus het ziekenhuis.

De medewerkers werden donderdagmiddag geïnformeerd. Volgens MC Slotervaart stellen zorgverzekeraars, onder leiding van Zilveren Kruis, geld beschikbaar voor een “voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg”.

De patiënten die op dit moment in het ziekenhuis liggen worden de komende dagen naar een ander ziekenhuis overgeplaatst. Ook de poliklinische patiënten worden de komende periode aan een ander ziekenhuis overgedragen.

Acties personeel

Enkele tientallen zorgmedewerkers van MC Slotervaart hebben donderdagmiddag actie gevoerd om het noodlijdende ziekenhuis open te houden. Ze deden dat voordat bekend werd dat het ziekenhuis failliet is.

Ze verzamelden zich rond 13.30 uur voor de hoofdingang van het ziekenhuis en hadden spandoeken bij zich met teksten als ‘Handen af van ons ziekenhuis’ en ‘Laat onze patiënten in de buurt niet stikken’. Op twee andere spandoeken staat ‘Wie betaalt nu onze huur en/of hypotheek’ en ‘Laat ons ziekenhuis niet verloren gaan’. Ze scandeerden “Wie betaalt?”

Twee verpleegkundigen hielden al rekening met het ergste scenario. “Iedereen staat hier voor zijn job, maar ook voor de patiënten. Die worden nu al uit huis getransporteerd en overal staan verhuisbusjes.” Ze zijn verslagen. “In één keer wordt alles onder je ogen weggegeven”, zegt een van hen. “Ik snap het nog steeds niet”, reageert de ander. “Het is een bittere pil, ik werk hier al vijftien jaar en het kwam altijd op het laatste moment weer goed.”

Een medewerkster van de winkel in de centrale hal is strijdbaar: “Dit mag gewoon niet gebeuren.” “Iedereen is heel gelaten.” De afgelopen dagen waren met een lach en een traan, blikt ze terug. “Het is verschrikkelijk, maar je probeert toch ook nog te blijven grappen.”

Een patiënte kijkt toe terwijl ze wacht op een taxi. Ze kwam al twintig jaar in het Slotervaartziekenhuis en was er nu voor onderzoeken, omdat ze binnenkort moet worden geopereerd vanwege een hernia. Ze hield er al rekening mee dat het de laatste keer was. “Ik voel me echt een beetje triest. Ik wist wel dat het niet goed ging, maar dat het zo abrupt eindigt, is gewoon verschrikkelijk.” Ze had een goede band met haar doktoren. “Ik voel me hier vertrouwd en had een hele goede klik met de neurochirurg.”

IJsselmeerziekenhuizen

De IJsselmeerziekenhuizen zijn donderdagochtend failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en Verloskundigenpraktijk De Kreek.

De IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart in Amsterdam kregen woensdag uitstel van betaling. Voor het Slotervaartziekenhuis is dus zojuist alsnog een faillissement uitgesproken. In de IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in onder meer Lelystad, Dronten en Emmeloord, liggen zo’n tweehonderd patiënten.

MC Slotervaart maakte woensdagavond bekend dat er geen nieuwe patiënten meer worden opgenomen.

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace