Politiek

Waakhond CTIVD gaat doorspelen AIVD-info naar buitenland onderzoeken #Sleepwet

26-10-2018 16:44

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gaat onderzoeken of de uitwisseling van gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten goed verloopt sinds de invoering van de nieuwe wet in mei. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) mogen ruwe data met bepaalde buitenlandse diensten delen, maar alleen onder strikte voorwaarden.

Lees ook – Kajsa Ollongren (D66) zwaar onder vuur wegens achterhouden kritisch rapport Sleepwet

De toezichthouder gaat bekijken of dat inderdaad juist gebeurt. Het onderzoek moet komend voorjaar afgerond zijn.

In de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) staat dat Nederland zogeheten ongeëvalueerde gegevens mag uitwisselen met verschillende diensten in het buitenland. De CTIVD gaat beoordelen of het beleid, de werkwijze en het technisch proces en de praktijk juist zijn verlopen tot nu toe. Ook gaat de toezichthouder kijken of de diensten waarmee Nederland informatie uitwisselt – welke dat zijn wordt niet bekendgemaakt, dat is staatsgeheim – op de juiste gronden gebeurt.

In maart oordeelde de CTIVD dat bij de uitwisseling van informatie over vermeende jihadisten door de AIVD met buitenlandse diensten, de privacy onvoldoende gewaarborgd was en dat er aanvullende maatregelen nodig zijn.

ANP