Politiek

Ahmed Aboutaleb wil geen kansloze asielzoekers meer in Rotterdam

30-10-2018 16:36

Om het aantal incidenten in het asielzoekerscentrum (azc) in Rotterdam terug te dringen, komt er per direct een stop op de nieuwe instroom van mensen uit zogenoemde veilige landen, zoals Marokko, Algerije en Tunesië. Ook wordt de beveiliging van het azc Beverwaard uitgebreid en worden overlastgevers zo snel mogelijk de opvang of zelfs Nederland uitgezet.

Lees ook – Geen tweede kans meer voor kansloze asielzoeker

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben daar afspraken over gemaakt. Aanleiding is dat het aantal incidenten waarbij bewoners betrokken zijn in korte tijd fors is toegenomen. Sinds augustus zijn er volgens Aboutaleb al 69 incidenten gemeld. De periode ervoor (april-juli) waren dat er ‘nog maar’ twintig.

“In het kader van de openbare orde en veiligheid is het mogelijk om lokaal specifieke maatregelen te treffen”, aldus het COA. Dat gebeurt in samenspraak met bevoegde instanties als politie, gemeente en Openbaar Ministerie (OM). “Asociaal of gewelddadig gedrag wordt niet getolereerd. Personeel van het COA spreekt bewoners aan op ongewenst gedrag.”

Eerder werden door het COA en gemeenten al specifieke maatregelen genomen op en rond azc’s in Weert, Ter Apel en Oisterwijk. Het AZC Beverwaard aan de Edo Bergsmaweg in Rotterdam-Zuid ging twee jaar geleden open. In de eerste tijd was er volgens de gemeente nauwelijks overlast en waren er weinig klachten van omwonenden. De komst van het azc leidde in 2015 tot veel woede bij de wijkbewoners. Het ging desondanks een jaar later open.

ANP