Binnenland

Amsterdamse politie houdt Syriër aan voor terrorisme in Syrië, werd eerder herkend in De Balie

30-10-2018 18:18

De politie heeft vandaag in Amsterdam een Syriër aangehouden die voor zijn komst naar Nederland vermoedelijk actief is geweest voor Jabat al-Nusra. Met een vervalst Syrisch paspoort en met een valse naam had de 32-jarige man in 2014 in Nederland asiel aangevraagd en een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Dat meldt de politie deze avond. De verdachte werd vorig jaar in debatcentrum De Balie herkend door landgenoten.

Lees ook: Terrorist die opdook in debatcentrum De Balie kwam met gestolen blanco paspoort naar Nederland

Jabat al-Nusra, of het Al-Nusra Front is een organisatie die gelieerd is aan Al-Qaeda. Bij een vertoning van de documentaire City of Ghosts werd de man in september 2017 al herkend door landgenoten. Bronnen rond veiligheidsdiensten bestempelden de toen 31-jarige Syriër als een ‘zwaar geval’. Er werd eerder dit jaar nog vanuit gegaan dan de man in Syrië lid van ISIS zou zijn geweest.

Volgens informatie van de AIVD is de verdachte ook zelf afkomstig uit Raqqa en heeft hij deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. De woning van de man in Amsterdam is ook doorzocht. Daarbij is er beslag gelegd op gegevensdragers, financiële gegevens en reisdocumenten. De Syriër wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het witwassen van geld.

Mogelijk is de man betrokken geweest bij aanslagen in Syrië die veel levens hebben geëist, zo stelt het OM.

De directie van De Balie reageerde vorig jaar geschokt op het feit dat de man vrij kon binnenlopen bij de bijeenkomst. Hij werd bij de documentaire, over hoe Raqqa als hoofdstad van het ‘Kalifaat’ veranderde in een spookstad, door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkend. Ook Tweede Kamerleden waren destijds bezorgd over het feit dat de man in ons land De Balie kon binnenkomen. Hij werd al door de AIVD in de gaten gehouden.