Politiek

Ferd Grapperhaus: Terrorist die opdook in De Balie aangehouden wegens ‘potentiële dreiging’

30-10-2018 20:49

De 32-jarige Syriër die vorig jaar ophef veroorzaakte door zijn aanwezigheid in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, en dinsdag in Amsterdam opgepakt werd voor terroristisch geweld in zijn land van herkomst, is ook aangehouden vanwege een ‘potentiële dreiging’. Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid ferd Grapperhaus (CDA) dinsdagavond aan de Tweede Kamer. Grapperhaus:

“De arrestatie is het resultaat van gedegen onderzoek. Zodra strafrechtelijk ingrijpen opportuun werd, is hiertoe overgegaan. Ten aanzien van betrokkene is door de diensten geacteerd op basis van actuele dreigingsinschattingen, waarbij telkens het tegengaan van de potentiële dreiging centraal stond.”

De man wordt ervan verdacht voor zijn komst naar Nederland actief te zijn geweest voor Jabhat al-Nusra, een organisatie verwant aan Al Qa’ida. Hij zou gevechtshandelingen hebben verricht en mogelijk betrokken zijn geweest bij aanslagen in Syrië.

De man dook in september 2017 op tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (ISIS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem. Zij dachten overigens dat hij bij ISIS hoorde in plaats van bij al-Nusra. De directie van De Balie reageerde destijds geschokt op het feit dat hij vrij kon binnenlopen bij de bijeenkomst. Ook Tweede Kamerleden waren daar bezorgd over.