Politiek

Peilingwatch – Aantreden Rob Jetten levert D66 geen zetels op

30-10-2018 13:26

Rob Jetten krijgt nog weinig vertrouwen van D66-kiezers. De helft (53 procent) van de mensen die bij de verkiezingen op D66 stemden, heeft vertrouwen dat de nieuwe fractieleider het goed gaat doen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim tweeduizend D66-stemmers. Het aantreden van Jetten heeft geen invloed op de zetelstand van D66: de partij staat stabiel op 13 virtuele zetels.

Kijken – De Grote Rob Jetten Heeft Ook Nadelen Show met Willem Treur

Een kwart van de D66-kiezers (25 procent) zegt dat ze nog niet weten wat ze van Jetten vinden. Na zijn eerste mediaoptredens twijfelen ze, maar ze gunnen hem ‘de tijd om te groeien’, of willen ‘de moeilijke debatten afwachten’. Een op de vijf (22 procent) heeft geen vertrouwen in Jetten. Die groep vindt hem ‘te gemaakt’ en ‘niet inspirerend als leider’.

Vlak na zijn aantreden als fractievoorzitter zei Jetten dat hij vindt dat het Nederlandse EU-lidmaatschap in de Grondwet moet worden vastgelegd. Eén op de vijf (19 procent) is het met hem eens, maar de meesten (62 procent) vinden dat geen goed plan. Zijn eigen achterban is gematigd positief: de helft (48 procent) vindt dat een goed idee, vier op de tien (38 procent) vinden van niet.