Opinie

U zond in: maker viral twitterfilmpje waarin Jesse Klaver leert rekenen, en faalt, reageert

02-11-2018 20:25

Honderdveertigduizend (140.000) views. Dat zijn er een hoop. Eén miljoenste (1/1.000.000) van honderdveertigmiljard (140.000.000.000) en daar ben ik uiteraard zeer verheugd over. Ik ben ook erg verheugd over het grote aantal prominente Twitteraars dat de video heeft gedeeld. Helaas legt de video een ernstig probleem van de huidige parlementaire democratie bloot. Ratio is vervangen door emotie en authenticiteit heeft plaatsgemaakt voor het als een robot herhalen van – door spindoctors verzonnen – ‘talking points’.

Ik wil benadrukken dat het me niet om het opleidingsniveau van de heer Klaver te doen is. Over de brede linie heb ik persoonlijk zelfs veel meer vertrouwen in ervaren individuen met een beroepsopleiding dan het volk dat tegenwoordig door de sociale wetenschappen en andere alfa-faculteiten wordt geproduceerd. Uiteraard kunnen parlementariërs zich verspreken of verrekenen. Geen enkel weldenkend mens zal ze dat kwalijk nemen. Echter, in de context van de pedante en belerende houding van de heer Klaver zijn accurate taal en correcte berekeningen juist ontzettend belangrijk.

‘Politici zijn heel slecht met cijfers, hebben geen gevoel voor proportionaliteit, zijn weinig analytisch, maar beslissen wel over onze toekomst’

Wél zet ik mijn vraagtekens bij beroepspolitici waarvan het opleidingstraject geen enkele intellectuele capaciteit vergt, maar die vervolgens zonder enige weerstand en zonder zich ooit te hebben bewezen (in de maatschappij waar de mensen die zij beweren te vertegenwoordigen hun draai moeten vinden) een glansrijke politieke carrière tegemoetzien. Wat dat betreft doet de heer Klaver niet onder voor de heer Pechtold.

Thierry Baudet is van een hoop te beschuldigen, hij heeft een aantal ergerlijk karaktertrekken, zoals een bijna pathologische zelfverheerlijking, maar gebrek aan authenticiteit en intellectualiteit zijn hem niet te verwijten. Daar steekt het marionettengedrag van de heer Klaver zeer schraal bij af. Uiteraard heeft Klaver dat ‘nonchalante’ rekensommetje voorbereid. Het zou me niet verbazen als een aantal fractiemedewerkers hem zelfs heeft geïnstrueerd. In het geval van Klaver is de term ‘geprogrammeerd’ wellicht beter op zijn plaats.

Politici en hun beleidsmedewerkers zijn heel slecht met cijfers, hebben geen gevoel voor proportionaliteit, zijn weinig analytisch, maar beslissen wel over onze toekomst. De haren van exact geschoolden en ingenieurs gaan overeind staan bij het aanschouwen van dit soort debatten. Als Baudet het over 1000 miljard euro heeft (1 biljoen euro dus) en Klaver zet daar 14 miljard euro tegenover, dan maakt het heel veel uit of zo’n berekening correct is. Dan kun je je niet veroorloven dat het daadwerkelijk bedrag 140 miljard euro betreft.

Klavers uitspraak: “Als je dit debat goed met elkaar wilt voeren,  dan moet Baudet ook zijn sommen goed maken” blijkt dus een schoolvoorbeeld van psychologische projectie.

Naam, adres, woonplaats, leeftijd, gezinssamenstelling, opleiding, functie en werkplek van deze inzender zijn bij de redactie bekend.