Achtergrond

Hans-Georg Maassen: ‘Nooit gedacht dat angst voor waarheid tot paniek en hysterie zou leiden’

05-11-2018 14:54

Vandaag werd bekend dat Hans-Georg Maaßen, voormalig directeur van de Binnenlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdienst alsnog moet vertrekken. Hij zou speciaal adviseur worden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken met behoud van salaris. Die overplaatsing gaat naar verluidt niet door omdat Maaßen in de afscheidstoespraak die hij had geschreven flinke kritiek levert op de coalitie. De tekst van zijn rede was al uitgedeeld bij de BfV:

“Vandaag wil ik afscheid nemen van deze cirkel na meer dan zes jaar erbij te hebben gehoord. Soms is een afscheid gepland, soms zijn die niet gepland en enigszins verrassend, zoals in mijn geval.

De voorzitters van de drie partijen die de regering in Duitsland vormen: Angela Merkel, de CDU, de heer Seehofer, CSU, en mevrouw Nahles, SPD, hadden besloten op 23 september dat ik vervangen moest worden als voorzitter van de Binnenlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Daarmee werd een regeringscrisis in Duitsland beëindigd. De SPD had gedreigd de coalitie te verbreken als ik in functie bleef.

Achtergrond van de regeringscrisis was het feit dat ik op 7 september was geïnterviewd door de grootste Duitse krant ‘Bild’ over de juistheid van de door media en politici verspreide berichten dat extreemrechts ‘Hetzjagden’ organiseerde in Chemnitz. Op 26 augustus 2018 was een Duitser gedood door asielzoekers in Chemnitz. Op dezelfde dag waren er betogingen van gewone burgers in Chemnitz tegen het vluchtelingenbeleid van de federale regering, maar ook van rechts-extremisten. Er werden af ​​en toe strafbare feiten gepleegd. De volgende dag en in de dagen die volgden kreeg niet de moord alle aandacht in de politiek en media, maar de rechtse ‘klopjachten tegen buitenlanders’. Deze ‘jacht’ vond niet plaats op basis van de bevindingen van de lokale politie, officieren van justitie, de lokale pers, de minister-president van Saksen en mijn werknemers. Ze was fictief.

Ik heb al veel meegemaakt aan Duitse mediamanipulatie en Russische desinformatie. Maar dat politici en media ‘Hetzjagden’ verzinnen of op zijn minst deze valse informatie zonder nader onderzoek verspreiden was voor mij een nieuwe standaard in de valse nieuwsvoorziening in Duitsland.

Ik drukte me in de week daarop in ‘Bild’ in slechts vier zinnen daarover uit, waarin ik duidelijk maakte dat er na verklaringen van alle betrokken veiligheidsautoriteiten niets gebleken was van een dergelijke extreemrechtse ‘jagt’. Tegenover een parlementaire commissie heb ik daarna duidelijk gemaakt dat een strijd tegen extreem-rechts niet rechtvaardigt dat extreemrechtse misdaden worden verzonnen. Zowel de media als de Groenen en ‘Linke’ politici, die zich door mij op hun valse berichtgeving betrapt voelden, eisten toen mijn ontslag.

Naar mijn mening was dit voor de links-radicale krachten binnen de SPD, die van meet af aan tegen een coalitie met de CDU/CSU waren, een welkome aanleiding om een breuk in de regeringscoalitie te forceren. Aangezien ik in Duitsland bekend sta als een criticus van een idealistische, naïeve en linkse vreemdelingenpolitiek, was dit voor mijn politieke tegenstanders en sommige media een gelegenheid om mij uit mijn ambt te zetten.

Conform het besluit van de drie partijleiders die ik al heb genoemd, zal ik mijn ambt opgeven zodra een opvolger is benoemd. Naar verwachting zal dit de komende weken het geval zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer, die mij gesteund heeft en daarvoor zelf ook veel kritiek van de media heeft gekregen, wil mij als zijn adviseur bij zich houden. Of en onder welke voorwaarden dit moet plaatsvinden moet in de komende weken in detail duidelijk worden.

In ieder geval kan ik me een leven buiten de overheidsdienst voorstellen, bijvoorbeeld in de politiek of het bedrijfsleven. Ik had nooit gedacht dat de angst voor mij en voor de waarheid delen van de politiek en media in zo’n staat van paniek en hysterie zou kunnen brengen, dat vier zinnen van mij genoeg waren om een regeringscrisis in Duitsland te veroorzaken.

Dames en heren, het valt mij zwaar om na zes jaar vaarwel te moeten zeggen.

Ik vond een hoge mate van collegialiteit en solidariteit in alle vergaderingen en in alle discussies. Ik heb ontdekt dat we dezelfde doelen hebben, dezelfde waarden delen en vechten tegen dezelfde tegenstanders van vrijheid en democratie. Ik geloof dat we de afgelopen zes jaar veel hebben bereikt. Veel voor de veiligheid van mijn land.

Ik wil u bedanken voor dit alles. Ik wil u ook bedanken voor de vele persoonlijke en vriendelijke momenten die ik heb mogen ervaren.”