Politiek Buitenland

Barack Obama en Joe Biden doen het in de broek voor Donald Trump

06-11-2018 18:47

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft de Amerikanen opgeroepen om voor de verkiezingen van het Congres te gaan stemmen. “Vandaag is het jullie beurt om je stem te verheffen, om de koers van het land ten goede te keren”, schreef de Democratische ex-president dinsdag op Twitter. “Ga erop uit en stem.”


Dinsdagochtend (lokale tijd) zijn de verkiezingen begonnen voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat, de beide kamers van het Amerikaanse parlement in Washington. Ook president Donald Trump sprak zich uit op Twitter en riep op te stemmen op bepaalde kandidaten van zijn Republikeinse partij.

Volgens opiniepeilingen moeten de Republikeinen van Trump vrezen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te verliezen. Daarvoor moeten de Democraten 23 zetels winnen. In de Senaat hebben de Republikeinen betere kansen om hun meerderheid te houden.

Trump zelf doet niet mee aan de verkiezingen, maar de stemming is toch ook een referendum over zijn omstreden beleid. Zijn ‘America first’-politiek heeft het land sterk verdeeld.

De eerste voorlopige resultaten van de Congresverkiezingen worden verwacht in de vroege woensdagochtend onze tijd.

De voormalige Democratische vicepresident Joe Biden is ervan overtuigd dat zijn partij in de tussentijdse verkiezingen van dinsdag een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verovert. “Ik zal met stomheid zijn geslagen” als dat niet gebeurt, zei Biden bij zijn stembureau in Wilmington in North Carolina tegen The Washington Post.

Biden denkt dat de Democraten ook een goede kans hebben om in de Senaat groter te worden dan de Republikeinen. Hij noemde de stembusgang van dinsdag de belangrijkste tussentijdse verkiezingen in zijn leven.

Biden liet weten dat hij begin januari een besluit neemt over zijn mogelijke kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Dinsdag worden alle 435 zetels in het ‘Huis’ opnieuw verdeeld en 35 van de 100 zetels in de Senaat.

ANP