Doneer aan TPO
 

Eric Wiebes (VVD) ziet niets in plan Klaas Dijkhoff (VVD) om snel nieuwe kerncentrales te bouwen

'Pas na 2030 mogelijkheden'

Door: , 8:15, 07 november 2018

'Pas na 2030 mogelijkheden'

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is het met VVD-partijgenoot Klaas Dijkhoff eens dat kernenergie in de toekomst een rol kan spelen bij verduurzaming van de energieopwekking. Maar dan wel pas na 2030, eerder ziet de bewindsman ‘geen positieve business case’.

Lees ook – VVD luchtballonnetje loopt leeg: Weinig bijval voor oproep bouw kerncentrales

Dijkhoff zei eerder deze week dat wat hem betreft zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales worden gebouwd. Alleen zo kan Nederland volgens hem de eigen doelstellingen voor terugdringing van de CO2-uitstoot halen. Het onderwerp ligt bij de partijen die momenteel werken aan een klimaatakkoord niet op tafel.

Het ‘proefballonnetje’ van Dijkhoff werd in de Tweede Kamer met scepsis ontvangen. Coalitiepartners D66 en ChristenUnie zien niets in meer kernenergie. Het CDA staat er wel voor open, maar niet als oplossing voor het klimaatprobleem op korte termijn. Daarvoor is de bouw van kerncentrales te duur en tijdrovend.

“Kernenergie is een van de opties voor de toekomstige energiemix”, aldus Wiebes. Het zal niet helpen de beoogde CO2-afname voor de periode van 1990 tot 2030 te halen, maar kan wel een bijdrage leveren aan de verdere terugdringing in de jaren tot 2050. Tegen die tijd moet Nederland vrijwel geheel CO2-neutraal zijn gemaakt.

Wiebes wijst er wel op dat de afgelopen decennia geen enkel bedrijf een aanvraag heeft gedaan om een nieuwe kerncentrale te mogen bouwen. Hij heeft evenmin signalen dat er marktpartijen zijn die dat op korte termijn wel van plan zijn. Gezien de lage stroomprijzen zou zo’n investering ook niet snel rendabel worden.

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace