Doneer aan TPO
 

Kinderombudsman Zaanstad: ‘Kinderen willen een roetveegpiet, zeggen kinderen zelf’

Iedereen weet dat kinderen heel goed zelfstandig keuzes kunnen maken en zelden worden beïnvloed door volwassenen

Door: , 20:47, 07 november 2018
Een Transgenderpiet (D66). ANP JEROEN JUMELET

Iedereen weet dat kinderen heel goed zelfstandig keuzes kunnen maken en zelden worden beïnvloed door volwassenen

Kinderen in Zaanstad zien Sinterklaas als een gezellig familiefeest en hebben als het om de kleur van Zwarte Piet gaat een voorkeur voor de roetveegpiet. Dat zei Kinderombudsman Anne Martien van der Does van de gemeente Zaanstad woensdag vlak voor aanvang van een dialoog- en debatavond over het sinterklaasfeest. Die wordt gehouden in aanloop naar de landelijke intocht op de Zaanse Schans op 17 november.

Volgens Van der Does zijn in de aanloop naar de debatavond tweehonderd Zaanse kinderen ondervraagd over de goedheilig man. Als het gaat om de intocht, dan moeten we ‘vooral gek doen, met veel dansen en muziek”, zei ze. De kleur van de pieten koppelen zij volgens de Kinderombudsman vooral aan het verhaal over Sint. ‘En daarin komt Zwarte Piet door de schoorsteen binnen, dus is er een voorkeur voor roetveegpieten.”

Van der Does kondigde aan de uitkomsten van dit onderzoek in te brengen tijdens de dialoogavond, waarvoor zich zo’n honderd mensen hebben aangemeld. Zij werden welkom geheten door wethouder Rita Noordzij, die de zieke burgemeester Jan Hamming verving. De gemeente is ‘trots dat we zo zichtbaar worden. Niet alleen de sint, maar heel Nederland kijkt straks naar de beelden van Zaandijk en de Zaanse Schans”, aldus de wethouder.

Over Zwarte Piet zei ze dat ‘het debat steeds feller wordt. Maar Zaanstad is een mooie plek om het te voeren, omdat onze stad de dialoog graag aangaat. Dit is een goed moment om te zien hoe tolerant we zijn.”

De deelnemers aan de dialoogavond zijn opgesplitst in groepen, die aan twaalf tafels achter gesloten deuren praten over het sinterklaasfeest. Later op de avond worden de bevindingen gedeeld in een gezamenlijke debatbijeenkomst.

Anp

 
Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace