Politiek

Derk Jan Eppink lijsttrekker Forum voor Democratie in de EU

09-11-2018 20:17

Derk Jan Eppink is voorgedragen als Europees lijsttrekker voor Forum voor Democratie. De 60-jarige publicist denkt met zijn Brusselse ervaring een sterkere oppositie te kunnen organiseren in het Europarlement.

Lees ook – Lachen om het Europees Parlement met Derk Jan Eppink

Dat zegt Eppink in een interview dat zaterdag in De Telegraaf verschijnt. De in New York woonachtige columnist is met de voordracht door partijleider Thierry Baudet officieel nog geen lijsttrekker, het partijcongres moet nog instemmen met zijn benoeming.

Volgens Baudet kan Eppink, met zijn ervaring als publicist, ook als een soort ’embedded journalist’ via social media en de partijsite Nederlanders beter op de hoogte houden van wat er nou in Brussel gebeurt dan de huidige Europese politici.

Baudet denkt dat de beoogde lijsttrekker met die ervaring een sterker ’nee’ kan organiseren in het Europarlement. Een ’blokkerende minderheid’, zoals Baudet dat noemt. Voor sommige voorstellen is er namelijk een tweederde meerderheid nodig in het Europarlement en Forum denkt dat er op die momenten kansen zijn om, ook via compromissen met linkse partijen, bepaalde EU-plannen te blokkeren.

“Ik ga daar niet zitten boe en bah te zeggen, maar op zoek naar coalitie”, zegt Eppink daar zelf over.

Eppink was in 2009-2014 lid van het Europees Parlement. Namens de Vlaamse partij Lijst-Dedecker maakte hij deel uit van de fractie van Conservatieven en Hervormers. In 2014 was hij kandidaat voor de VVD. Hij was eerder onder meer redacteur bij NRC Handelsblad en De Standaard en medewerker van Europees commissaris Frits Bolkestein en van Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Het partijcongres moet nog instemmen met zijn benoeming.