Doneer aan TPO
 

Geen onderzoek naar invloed gebruik ritalin op tbs’er die medewerker doodstak met schaar

Verdachte zegt zonder reden slachtpartij te hebben aangericht

Door: , 11:23, 09 november 2018
Exterieur van de psychiatrische TBS-kliniek 'de Kijvelanden' ANP

Verdachte zegt zonder reden slachtpartij te hebben aangericht

Er komt geen extra onderzoek naar de eventuele invloed van het ADHD-medicijn ritalin bij een fatale steekpartij in de tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal februari vorig jaar. De 45-jarige tbs’er Michel T. stak met een schaar een medewerker dood. T.’s advocaat Pieter Zandt had om aanvullend onderzoek gevraagd, hij laat weten dat het verzoek is afgewezen.

Lees ook – Extreem geweld tegen tbs-personeel door tbs’ers in 2018 toegenomen

T. denkt dat de gesnoven ritalin, die hij heimelijk van medepatiënten kocht, leidde tot zijn geweldsuitbarsting. Aanvullend onderzoek zou moeten uitwijzen of dat de reden kan zijn, maar volgens Zandt besloot de rechter-commissaris dat de veiligheid van zo’n onderzoek – zowel voor T. als de mensen die het uitvoeren – niet geborgd kan worden. Het Openbaar Ministerie had zich er mede om die reden tegen verzet.

Advocaat Zandt heeft vraagtekens bij die redenering. ‘Ik denk dat er wel maatregelen te treffen zijn om de risico’s beheersbaar te maken’, zei hij. Hij vindt een dergelijk onderzoek noodzakelijk voor de waarheidsvinding.

T. heeft al in een eerder stadium bekend dat hij de 25-jarige Arnd Otten neerstak in de kliniek waar hij op dat moment verbleef. Hij had de medewerker om een schaar gevraagd om een draadje van zijn trui af te knippen. Vlak daarop stak hij meerdere malen in borst en rug van Otten, naar eigen zeggen zonder reden. Het slachtoffer overleed twee dagen later. De verdachte ging op dat moment al op onbegeleid verlof en zou bijna naar de afdeling resocialisatie gaan.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtszaak tegen T. inhoudelijk wordt behandeld. Volgende maand staat opnieuw een niet-inhoudelijke zitting gepland.

ANP

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace