Doneer aan TPO
 

Universitair docent (M, blank) in Leiden wil Jan Wolkers naar de boekengulag want ‘seksisme’

Leidse hoogleraar (V, blank) vindt Nederlandse literaire canon 'niet divers genoeg, teveel witte mannen'

Door: , 15:53, 09 november 2018
Jan Wolkers. Postuum 'seksist'. ANPFOTO.

Leidse hoogleraar (V, blank) vindt Nederlandse literaire canon 'niet divers genoeg, teveel witte mannen'

“‘Jan Wolkers is gewoon een seksist’, zegt docent moderne Nederlandse letterkunde Bram Ieven, terwijl hij door het Lipsius snelt met een broodje brie. ‘Die moet uit de Nederlandse literaire canon worden gehaald.’

‘Onze hoogleraar Yra van Dijk vindt dat de Nederlandse literaire canon niet divers genoeg is’, legt Lex Bezemer (25, master moderne letterkunde) uit. ‘Er staan te veel witte mannen in, terwijl er ook kwaliteit is te vinden bij auteurs van de Nederlandse Antillen, Suriname, Zuid-Afrika en voormalig Nederlands-Indië.

Wie de lijst goed bekijkt, valt het op dat er nog geen tien vrouwelijke auteurs op staan en dat ze vrijwel allemaal volbloed Nederlands zijn. Marlies Blank vindt bijvoorbeeld dat Kader Abdolah echt in de canon moet. ‘Op deze lijst staat geen enkel boek dat de kant van de moslims belicht. Neem Het Huis van de moskee. Dat is ook nog eens goed geschreven; kwaliteit is ook belangrijk.’ Het Wilhelmus mag er van Blank direct uit. ‘Het is heel nationalistisch en bombastisch. Dat hoeft van mij echt niet in de canon.’”

Okee mensen, ga er maar eens even lekker voor zitten: op de universiteit van Amsterdam universiteit Leiden doceert dus een docent moderne Nederlandse Letterkunde die De Literaire Grootheid (uit Oegstgeest, met veel liefde voor natuur, beestjes en Turks fruit) Jan Wolkers het liefste naar de virtuele gulag zou deporteren (al zouden wij gewoon openbare boekverbrandingen aanraden) omdat het een ‘seksist’ is, er is daar ook een hoogleraar Moderne Letterkunde aan de macht die de ‘Nederlandse literaire canon’ niet ‘divers genoeg vindt’ want ‘teveel witte mannen’, en er studeert daar in Leiden ook een studente die Blank (lol) van haar achternaam heet en vindt dat er te weinig boeken in de literaire canon zijn te vinden waarin ‘de kant van de moslims wordt belicht’ en dat het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, tegelijk samen met Jan Wolkers die Gore Seksist mag worden weggezuiverd want zo’n volkslied is natuurlijk veel te ‘nationalistisch’ (wat raar voor een ‘volks’-lied…WEET JE WIE OOK EEN NATIONALIST WAS? EN VAN DUITSEN BLOED?).

Staat allemaal in het Leidsche kwaliteitsstudentenblad Mare, onder de merkwaardige titel Frutti (dat blijkt dus de naam van een rubriek te zijn, wij moesten ook Googlen, dus niet de naam van een persoon die iets uitspreekt zoals de aanhalingstekens en het citaat na de dubbele punt achter ‘Frutti’ doen vermoeden, maargoed, wij zijn ook geen hoogleraar Nederlands, dus pin ons d’r niet op vast, merci).

Zucht. Zuchterdezuchterdezucht. Oh Eerste Wereld, wat zijn uw problemen toch steeds maar weer enorm!

Weg met ons mensen! Haat uzelf! En diep bukken! Jij ook Jantje Wolkers!

Den Vaderlant getrouwe, blyf ick tot inden doet. Inshallah!

(Jazz hands!)

 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace