Binnenland

Boze burgers Den Helder kondigen wegblokkade aan tegen anti-Zwarte Piet activisten

10-11-2018 14:41

Activisten in Den Helder dreigen met het blokkeren van toegangswegen op 17 november als demonstranten van de anti-Zwarte Piet actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Den Helder komen om te demonstreren. Sommige van deze wegblokkeerders zeggen daarbij geweld niet te zullen schuwen, zo meldt het Noord-Hollands Dagblad.

Het oud mediale main stream printmedium kreeg inzage in een appgroep waarin de Helderse activisten hun plannen voorbereiden. Er is onder meer een kaart te zien waarop staat aangegeven welke wegen zullen worden geblokkeerd. Ook worden er in de appgroep grappen gemaakt over het te gebruiken geweld. Zo appt iemand: “Is het misschien een optie om die bus gewoon in brand te steken. Met die gasten er gewoon in?”

Eén van de Helderse initiatiefnemers laat in een reactie aan het Noord-Hollands Dagblad weten dat hij zich distantieert van geweld en dat hij iedereen het gebruik van geweld afraadt. Maar anderen laten juist weten bereid te zijn tot geweld: “Wij zijn in ieder geval wel bereid geweld te gebruiken als het moet. Wij zijn met een groep van 100 man die klaar staan in Den Helder volgende week. Ze komen de stad echt niet in”, aldus een anonieme activist tegenover het Noord-Hollands Dagblad.

Volgens de Facebook-pagina van de Helderse activisten zijn 457 mensen bereid ook daadwerkelijk mee te doen aan de blokkeeracties en zijn tenminste 1600 mensen ‘geïnteresseerd’.

Op de Facebookpagina wordt overigens stellig ontkend dat er plannen zijn om wegen te blokkeren. Er wordt slechts gesproken over ‘het geven van een warm onthaal aan de KOZP-activisten’ waarbij ‘geen geweld wordt gebruikt, niet wordt gedemonstreerd en geen actie wordt gevoerd’.

Wat er dan wel precies moet gaan gebeuren voor ‘een warm Helders onthaal’ blijft onduidelijk, ook voor de Facebook-volgers. Zo reageert ene Ronald Boonstra met: ‘Mis wel het plan van aanpak volgende week?’. Hierop is tot op heden nog niet gereageerd.

Ook in Hoorn hebben boze burgers inmiddels aangekondigd te gaan demonstreren tegen komst van de KOZP-activisten. Maar ook in Hoorn moet het vooral gaan om een ‘vreedzaam karakter’. Er wordt gedacht aan het ‘verkleden als Zwarte Piet’ en het ‘zingen van liedjes’.