Binnenland

Achterban GroenLinks en PvdA vindt straf voor ‘BlokkeerFriezen’ terecht

11-11-2018 09:59

De achterban van met name GroenLinks en de PvdA vindt de straffen voor de ‘Blokkeerfriezen’ terecht of zelfs te licht. Dat blijkt uit de opiniepeiling van Maurice de Hond van deze week. Kiezers van het Forum voor Democratie en de PVV zijn het het meest oneens met de beslissing van de rechters in deze zaak.

De Hond schetst een duidelijke verdeling in twee groepen kiezers in zaken als het kinderpardon, kernenergie en de straffen voor de Friezen. Een ‘linkse’ en een ‘rechtse’ groep. Die eerste vindt de straffen voor het blokkeren van de snelweg veelal terecht of te laag, is tegen nieuwe kerncentrales en voor het kinderpardon.

Binnen de ‘linksere’ groep staan alleen keizers van de ChristenUnie en de SP niet in de meerderheid achter de straffen voor de Friezen. Jenny Douwes werd afgelopen vrijdag veroordeeld tot 240 uur taakstraf en 1 maand voorwaardelijke celstraf voor haar betrokkenheid bij de blokkade. Het grootste deel van de ‘blokkeer-Friezen’ kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd van de rechtbank in Leeuwarden.

De uitslag van de peiling laten goed zien welke ‘forse scheidslijnen’ er binnen de samenleving zijn, zo stelt De Hond. “Ook dat dit binnen de aanhang van de kiezers van de coalitiepartijen het geval is.”