Doneer aan TPO
 

Alles en iedereen boos op Thierry Baudet (FvD) wegens tweet over WOI

Joris Luyendijk pleit voor cordon sanitaire rondom Baudet

Door: , 21:12, 12 november 2018
Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet in de Tweede Kamer. ANP

Joris Luyendijk pleit voor cordon sanitaire rondom Baudet

Een Twitter-bericht dat Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet wijdde aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, heeft maandag tot veel boze reacties geleid. Veel Europese leiders herdachten zondag het einde van deze oorlog, honderd jaar geleden.

Baudet stelde in een reactie op de herdenking dat “na dit extreme bloedvergieten de échte Europese zelfdestructie nog moest beginnen. Honderd jaar culturele, demografische en geostrategische suïcide verder staat nu een generatie op die de beschaving weer wil revitaliseren.”

Veel journalisten, wetenschappers en politici reageerden boos en verdrietig op de stelling van Baudet. “Thierry miste vandaag een geweldige kans om even te zwijgen”, stelt NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch. “Wie de gedachtenis van WO I misbruikt voor xenofobe propaganda, moet zich schamen”, meent schrijver Jan Kuitenbrouwer. “Die honderd jaar sinds einde WO I zouden vreedzaam zijn verlopen als we verstoken waren gebleven van de nationalistische hersenschimmen die AH exploiteerde en waar jij ook achteraan loopt. Ga je mond spoelen.”

Ook D66-parlementariër Sjoerd Sjoerdsma zet ernstige vraagtekens bij de uitspraak van Baudet. “Want als er één ding erger is dan een oorlog met miljoenen slachtoffers dan is het wel de verregaande, vreedzame samenwerking op ons continent die ongekende welvaart, vrijheid en veiligheid heeft gebracht”, stelt hij sceptisch op Twitter. “Baudet heeft met zijn tweet over de Eerste Wereldoorlog de beschaving definitief achter zich gelaten”, constateert historicus Han van der Horst.

Schrijver en antropoloog Joris Luyendijk vraagt zich hardop af “waarom deze man nog welkom is op opiniepagina’s van serieuze kranten en weekbladen, en aan tafel bij serieuze talkshows?” Journalist Nausicaa Marbe veroordeelt de uitspraak van de FvD-politicus scherp. “Politicus die (nu ‘omvolking’ salonfähig wordt) termen als ‘demografische suïcide’ bezigt, wenkt bewust het agressieve racisme dat in Europa oplaait dichterbij”, stelt ze.

Ook onderzoeksjournalist Sam Gerrits heeft geen woorden voor de Tweet van Baudet. “De dood van 37 miljoen mensen aanwenden voor je eigen politieke doelen, in een tweet die volkomen uit leugens bestaat. Woorden schieten tekort.”

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace