Binnenland

Zeer lage straffen, 3 vrijspraken bij mislukte helikopterbevrijding Benaouf A.

12-11-2018 10:38

De rechtbank in Amsterdam heeft in de zogeheten helikopterzaak veel lagere straffen opgelegd dan het OM had geëist. De reden is dat de rechtbank het bewijs voor een poging tot kaping van een helikopter en een poging tot bevrijding van een gevangene niet geleverd achtte. Volgens de rechtbank waren de verdachten nog niet begonnen aan de uitvoering van deze misdrijven, doordat de politie ingreep.

Het OM verdacht de groep van negen mannen (20 tot 54 jaar oud) ervan op 11 oktober vorig jaar de crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te willen bevrijden. Hiertoe werd een helikopter gehuurd, die na een tussenlanding zou worden gekaapt. De politie had al lucht gekregen van de ophanden zijnde operatie en greep voor de kaping in. De verdachten werden toen ook al geobserveerd en hun telefoons afgeluisterd. Op de dag van de voorgenomen bevrijding schoot de politie een 30-jarige verdachte op de vlucht dood.

De rechtbank legde drie verdachten straffen van 30 maanden cel op voor het voorbereiden van de kaping, wat een lichter misdrijf is dan een poging. Tegen hen was tot negen jaar geëist. Drie verdachten gaan geheel vrijuit, twee anderen kregen tot een jaar cel voor wapenbezit. Bij dit vijftal kon volgens de rechtbank niet worden vastgesteld dat zij wisten van de kaping. De vrijgesproken mannen konden ook niet worden gelinkt aan de wapens.

Ook de vanuit Colombia ingehuurde helikopterpiloot is veroordeeld voor de kapingsvoorbereiding, maar de rechtbank zag zijn rol anders dan die van zijn medeverdachten. Het bevrijdingsplan kwam niet uit zijn koker en hij zou geen geweld gebruiken, aldus de rechtbank. Na een eis van zes jaar legde de rechtbank hem twee jaar op. De piloot is de enige die openheid van zaken heeft gegeven.

De rechtbank kwam weliswaar tot een ander oordeel dan het OM en lagere straffen, het plan van de verdachten noemde zij “levensgevaarlijk”. De groep had zich voorzien van zware wapens en het had er alle schijn van dat grof geweld niet zou worden geschuwd als de operatie volgens plan was doorgegaan.

Het OM komt mogelijk maandag nog met een reactie op de uitspraak.

(ANP)