Binnenland

Politie bevestigt dat vier mannen zijn doodgeschoten in growshop Enschede

14-11-2018 13:48

Woensdagmiddag 12:00 heeft de politie in Enschede een persconferentie gegeven over het schietincident dinsdagmiddag in een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede.

Dinsdag op woensdagnacht kwam het nieuws naar buiten dat er in totaal vier mannen, vermoedelijk allen door vuurwapengeweld, om het leven zijn gekomen.

Even na 15:00 kreeg de politie een melding van een incident in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. In eerste instantie trof de politie twee dodelijke slachtoffers aan. Bij verder onderzoek in het pand trof de politie echter nog een derde en vierde dodelijk slachtoffer aan. Bij alle slachtoffers was snel duidelijk dat deze door geweld om het leven zijn gekomen.

Gisteren ging in de pers rond dat er in de nacht van maandag op dinsdag tussen 2:00 en 2:30 vermoedelijk schoten zijn gelost en dat men een auto met piepende banden hoorde wegrijden, maar uit politieonderzoek blijkt dat de schoten hoogstwaarschijnlijk kort voor de melding zijn gelost.
Zo is er met een van de slachtoffers nog tot dinsdagmiddag 14:00 contact geweest door middel van tekstberichten. Mogelijk kunnen deze tekstberichten een grote rol spelen bij het onderzoek naar de viervoudige moord.

Uit informatie van de Kamer van Koophandel blijkt dat in het pand waar de lichamen zijn aangetroffen een growshop zit gevestigd. Dat is een winkel waar benodigdheden voor het verbouwen van hennep worden verkocht.
20 juni jl. is in het pand 17 kilo gedroogde wiet aangetroffen. Hierbij zijn destijds twee mannen aangehouden. Nu blijkt dat beide mannen dinsdag bij het schietincident om het leven zijn gekomen. Het gaat om een 43-jarige Enschedeër van Vietnamese komaf en een 34-jarige man uit Hengelo van Armeense origine. De andere omgekomen slachtoffers zijn een 27-jarige man uit Hengelo en een 62-jarige man uit Arnhem.

Nooit eerder kwam in Twente een moordzaak van deze omvang voor. Burgemeester Onno van Veldhuizen gaf aan dat de vondst van de lichaam de betrokken politieagenten diep geraakt heeft:

”We moeten het allemaal een plaats geven, ikzelf ook. Dat er vier mensen zijn gevonden, is echt afschuwelijk. Ik hoop het nooit meer mee te maken. Dit raakt de mensen diep. Onze zorg gaat naar hen uit.”

Ook sprak de Burgemeester expliciet zijn medeleven uit naar de familie van de omgekomen mannen.

Hieronder een registratie van de persconferentie woensdagmiddag om 12:00.