Politiek

History repeating – Kabinet onderzoekt ‘inlegvel’ voor Verdrag van Marrakesh

15-11-2018 17:15

Lees ook – Het verdrag van Marrakesh: complete samenvatting en analyse

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid van een ‘Europees inlegvel’ dat kan worden opgenomen in het Verdrag van Marrakesh. Dat meldt de NOS donderdag. Het VN-migratiepact krijgt in politiek Den Haag steeds meer kritiek. Er was sprake van dat Nederland vandaag de knoop zou doorhakken. Maar juristen van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben in elk geval deze week nog nodig om te bestuderen welke gevolgen de overeenkomst kan hebben voor het Nederlandse asielbeleid.

Video – Thierry Baudet (FvD): Kabinet heeft geen idee over Pact van Marrakesh

Dat inlegvel doet onherroepelijk terugdenken aan het Associatieverdrag met Oekraïne. Tijdens het raadgevend referendum over die kwestie in 2016 wees een meerderheid het verdrag af. Minister-president Mark Rutte wilde het verdrag daarna niet afschrijven, maar wel met een oplossing komen voor de zorgen die er volgens hem leefden. Dat werd dus een inlegvel, een tactiek die het kabinet nu dus schijnbaar wil herhalen.

Ondertussen zijn in de Tweede Kamer PVV, Forum voor Democratie, SGP en 50Plus tegen goedkeuring van de verklaring. De Verenigde Staten, Australië, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Tsjechië en Polen hebben al gezegd geen handtekening onder het verdrag te zullen zetten.

Video – Roelof Bisschop (SGP) legt in 3 minuten en 7 seconden de gevaren van het Pact van Marrakesh uit