Binnenland

Politie krijgt toegang miljoenen vingerafdrukken in Amerikaanse databanken

16-11-2018 09:19

De politie krijgt binnenkort toegang tot de datastrafbank van de FBI en van de Amerikaanse visumdienst. In ruil daarvoor gaat de Nederlandse strafdatabank open voor de Amerikanen. John Riemen, hoofd van de landelijke politie-eenheid Centrum voor Biometrie in Zoetermeer spreekt van een ‘belangrijke ontwikkeling’. De FBI-databank bevat vingerafdrukken van 70 miljoen criminelen, die van de visumdienst van 140 miljoen bezoekers, meldt Trouw.

Hoeveel extra verdachten hierdoor tegen de lamp gaan lopen, is afwachten. Tot nu toe moest een verzoek om vingerafdrukken te vergelijken per individu via een rechtshulp­verzoek worden aangevraagd, een omslachtige methode. Het moet om ‘ernstige strafbare feiten gaan, waarbij specifieke omstandigheden aanleiding moeten geven’, aldus de wet.

In de Nederlandse databank met vingerafdrukken bevinden zich de gegevens van 1,3 miljoen veroordeelden en verdachten. Inmiddels delen twintig Europese landen gegevens van miljoenen vingerafdrukken. Die uitwisseling levert Nederland duizenden matches op, vooral met Duitsland en België.