Binnenland

Sinterklaas in het land – Opstootjes in Eindhoven, Rotterdam, Leeuwarden, Groningen en Hoorn

17-11-2018 15:24

Video – Bus Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op weg naar Den Helder bij Alkmaar tegengehouden door politie

Sinterklaas en zijn gevolg van Zwarte Pieten kwam zaterdag aan land in Zaanstad. Daar de Goedheiligman over de vaardigheid van bilocatie beschikt, deed hij dat ook op andere plekken in Nederland. In Eindhoven, Rotterdam, Leeuwarden, Hoorn, Groningen en Leeuwarden vonden demonstraties plaats die leidden tot opstootjes. Een overzicht.

Eindhoven – Voetbalsupporters zoeken ruzie

Voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas ontstond op het Catharinaplein in Eindhoven een grimmige sfeer. Tegenover een relatief kleine groep van zo’n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stonden ongeveer 250 hardekernsupporters van PSV.

Toen de KOZP-activisten op het plein aankwamen, zochten de voetbalsupporters direct de confrontatie door ertussenin te gaan staan en te schreeuwen. De politie dreef de twee groepen uiteen en bleef ertussen staan, terwijl de PSV-fans met eieren, blikjes en pepernoten gooiden.

Nadat Sinterklaas voorbij was gekomen, braken enkele supporters door het politiekordon. Zij werden door politie en ME tegengehouden. De KOZP-activisten werden aan de andere kant van het plein weggeleid en elders opgevangen.

Volgens de politie is ,,een aantal personen” aangehouden, onder meer voor het gooien van eieren, en wordt later bekend hoeveel.

Lees ook – Ongeregeldheden bij intocht Sinterklaas in Rotterdam

Leeuwarden – Ook hier een confrontatie tussen voetbalsupporters en activisten

In Leeuwarden is de sinterklaasintocht rommelig verlopen. Voor de intocht ontstond een gespannen sfeer. Activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stonden op het Wilhelminaplein tegenover supporters van Cambuur, die zich hadden opgesteld op de trappen van het gerechtsgebouw.

Toen de anti-Piet-activisten muziek begonnen te maken, kwamen de Cambuursupporters naar voren en begonnen sinterklaasliederen te zingen. De politie vormde met een aantal busjes een barrière tussen de twee groepen en agenten stonden met de wapenstok en honden klaar om in te grijpen. Ook de ME was paraat.

Nadat de sinterklaasstoet voorbij was gegaan, bliezen de demonstranten en tegendemonstranten geleidelijk de aftocht en verdween ook het publiek.

Groningen – Nog meer voetbalsupporters

Tijdens de intocht van Sinterklaas in de stad Groningen is één iemand aangehouden, vanwege het gooien van vuurwerk.

Dat gebeurde op het Emmaplein, waar tegenstanders van Zwarte Piet mochten demonstreren. Op die plek was een confrontie tussen de ongeveer veertig actievoerders tegen Zwarte Piet en een groep die de demonstratie wilde verhinderen. Volgens de gemeente ging dat om zo’n tachtig mensen. Daaronder ook een groep voetbalsupporters.

Hoorn – Provocatie tegen andere demonstranten

De politie heeft zaterdag in Hoorn een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas beëindigd. Het protest was volgens de politie niet aangekondigd en er was sprake van provocatie tegen andere demonstranten. De groep van zo’n twintig man is daarom weggeleid. “We gaan nu met deze mensen in gesprek”, aldus een woordvoerder van de politie. Volgens de politie is er niemand aangehouden. De situatie is nu rustig in Hoorn.

En hoe ging het in Zaanstad?

De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad is goed verlopen. Volgens burgemeester Jan Hamming kwamen er een kleine 30.000 bezoekers naar de aankomst van de goedheiligman. De politie heeft vier personen aangehouden, onder meer voor het verstoren van de openbare orde.