Politiek

Anne Lok: Alexander Pechtold wil burgemeester van Rotterdam worden

18-11-2018 10:15

Alexander Pechtold wil burgemeester worden van Rotterdam, dat zegt Anne Lok, de vrouw met wie de oud-D66 leider een affaire gehad zou hebben, in een interview met het AD. Ze zou overigens niet hebben geweten van zijn naderende afscheid bij de partij. Dat ‘zag ik niet aankomen’, zo zegt ze. “Hij wilde door tot de provinciale verkiezingen”.

Uit een interview met Vrij Nederland bleek kort na het plotselinge vertrek dat Pechtold al in het voorjaar had besloten de landelijke politiek te willen verlaten. Volgens Lok is D66 met het vertrek van Pechtold ‘een politiek kroonjuweel kwijt’. Ze had ook het idee dat hij juist nog door wilde tot de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar en daarna dan zou uitkijken naar Rotterdam. “De termijn van Aboutaleb loopt tot 2021. Alexander heeft zich intensief bemoeid met de formatie in Rotterdam”, zo schetst ze de situatie.

In de havenstad werd Leefbaar de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar die partij moest genoegen nemen met een plaats in de oppositie. “Met veel zorg is Leefbaar Rotterdam buiten de coalitie gehouden.”

Lok wilde niet ingaan op vragen over haar zwangerschap en de mogelijke vader van dat kind. Op de site Petities.nl staat al sinds oktober een petitie tegen Pechtold als burgemeester van Rotterdam. Destijds waren er geen aanwijzingen dat hij zo’n ambitie zou hebben. Na het bekend worden van het nieuws van vandaag krijgt deze petitie weer een nieuwe impuls.