Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: GroenLinks waarschijnlijk de grootste bij gemeenteraadsverkiezingen Groningen

18-11-2018 09:46

Ook deze week zien we geen verschuivingen in politieke voorkeur. Omdat woensdag in 12 gemeenten (4 procent van het Nederlandse electoraat omvattend) tussentijdse Gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, wordt in het verslag van vandaag als referentie de landelijke peilingen getoond bij de Gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 en maart 2018.

Woensdag wordt een 10 tot 15 procent lagere opkomst verwacht dan bij de Gemeenteraadsverkiezingen als die over het hele land worden gehouden en in de uitslag dezelfde trend als bij die verkiezingen in maart jl. Dat houdt voor de stad Groningen in dat ook daar, zoals in maart gebeurde in steden als Amsterdam, Utrecht, Delft, Arnhem en Nijmegen, D66 als grootste partij vrijwel zeker zal afgewisseld worden door GroenLinks.

53 procent van de Nederlanders is voor het verplicht afdragen van pensioenpremies door werkgevers ten behoeve van ZZP-ers. Alleen bij kiezers van de VVD en FvD zijn er meer tegen- dan voorstanders. Kiezers van GroenLinks en de PvdA zijn hier het meest voor.

Ten slotte zijn een aantal stellingen voorgelegd over subsidies voor Cultuur n.a.v. de discussie die ontstaan zijn over een interview van VVD-kamerlid Aartsen over dit onderwerp. (pdf)

  • 55 procent is het eens met de stelling dat er minder subsidie kan naar Concertgebouworkest en Nationale Opera.
  • 54 procent is voor meer subsidie voor “Volkscultuur”.
  • 66 procent vindt het een teken van beschaving dat er subsidie naar cultuur gaat.

Ook ten aanzien van dit onderwerp zien we grote verschillen naar stemkeuze van politieke partij. Voor het verminderen van subsidie naar Concertgebouworkest en Nationale Opera is er wel een meerderheid onder kiezers van VVD (net zoals bij CDA, SP, FvD en PVV). Maar voor subsidie voor Volkscultuur is er geen meerderheid onder de kiezers van de VVD, evenals bij D66. Bij alle andere partijen zien we wel meerderheden.