Binnenland

Tientallen arrestaties pro-Piet demonstranten bij intocht Tilburg

18-11-2018 13:57

In Tilburg heeft de politie vanochtend tientallen arrestaties verricht rondom de intocht van Sinterklaas in de Noord-Brabantse stad. Het gaat om een grote groep voorstanders van Zwarte Piet die volgens de politie op weg waren naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De demonstranten zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Ze zijn volgens lokale media in een bus gezet om vervoerd te worden naar het politiebureau.

De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden door de politie aangehouden op de Burgemeester Brokxlaan. Dat is vlakbij het Burgemeester Stekelenburgplein, de aangewezen plek waar de tegenstanders van Zwarte Piet demonstreerden. Actievoerders van het Anti-Zwarte Piet Comité Tilburg hadden eerder acties aangekondigd. De acties zouden inmiddels op hun einde lopen. De locatie waar actie werd gevoerd en waar de aanhoudingen werden verricht, liggen niet op de route van de intocht van Sinterklaas.

Mogelijk zijn er extra veel actievoerders in de stad omdat de bekende anti-Piet-activist Jerry Afriyie op twitter medestanders had opgeroepen naar de stad af te reizen.

De politie besloot vandaag extra agenten in te zetten om te zorgen dat de intocht veilig en ordelijk verloopt. Eerder werd ook al een arrestatie verricht. Het ging om iemand die zich niet wilde legitimeren, maar het is onbekend of het om een demonstrant gaat.

Vier van de zes mensen die gisteren werden gearresteerd in Eindhoven rondom de intocht van Sinterklaas, zijn nog op zaterdagavond vrijgelaten. Twee van de arrestanten hebben op het politiebureau de nacht doorgebracht, maar worden later vandaag vrijgelaten. Alle zes blijven verdachte in het onderzoek, aldus de politie. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie gaf vanochtend aan dat mensen die bij de demonstraties rond de intocht van Sinterklaas anderen met voorwerpen bekogelden, op vervolging kunnen rekenen.

(TPO/ANP)