Politiek

Rob Jetten (D66) kraakt Klaas Dijkhoff (VVD) over demoverbod bij intocht Sinterklaas

20-11-2018 11:56

Rob Jetten en Klaas Dijkhoff, ANP, bewerking: TPO

D66-leider Rob Jetten ziet niets in het idee van zijn VVD-collega Klaas Dijkhoff om demonstraties rond de intocht van Sinterklaas te verbieden. “In Nederland staan het recht op je mening en het recht op demonstreren wat mij betreft pal bovenaan”, zegt hij op Twitter.

Lees ook – Klaas Dijkhoff wil verbod op demonstraties tijdens intocht Sinterklaas

Het geeft volgens Jetten geen pas voor politici om te zeggen ‘dat demonstreren één week per jaar maar even niet moet’. Voor de mensen die afgelopen weekeinde demonstranten tegen Zwarte Piet belaagden en intimideerden, ‘terwijl er kinderen naast stonden’, heeft de D66-leider geen enkel begrip. Het heeft volgens hem ‘helemaal niets’ met het sinterklaasfeest te maken.

Net als zijn collega Gert-Jan Segers van coalitiepartner ChristenUnie vindt hij de roetveegpiet een prima alternatief voor de als racistisch ervaren Zwarte Piet. “Ik wil dat het sinterklaasfeest een feest is waar iedereen zich in kan vinden. Dat betekent ook dat Piet moet meegaan met zijn tijd.”

Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver kraakt het voorstel van Dijkhoff. “Vreedzame demonstraties waren afgelopen weekend het probleem niet”, twittert hij. “Geweld, racisme en intimidatie waren het probleem wél.” Een inperking van het recht om te demonstreren zou een onterechte beloning zijn voor dat gedrag, vindt Klaver.

ANP