Politiek

Tegenvaller voor kabinet: Pensioenoverleg geklapt

20-11-2018 23:01

Het overleg over een nieuw pensioenakkoord is dinsdagavond mislukt. “We zijn er niet uitgekomen”, zei voorzitter Marc Calon van landbouworganisatie LTO. Volgens Calon was de FNV bang dat de plannen niet geaccepteerd zouden worden door haar achterban.

Over een nieuw pensioenstelsel wordt al jaren onderhandeld binnen de Sociaal-Economische Raad (SER). Pijnpunten zijn onder meer de verhoging van de AOW-leeftijd. De vakbewegingen zien het tempo waarmee het kabinet de AOW-leeftijd wil verhogen niet zitten.

Premier Mark Rutte die meermaals persoonlijk deelnam aan de onderhandelingen noemde een nieuw pensioenakkoord heel belangrijk voor Nederland. Hij wees op de ‘hele grote problemen’. Veel pensioenen stijgen bijvoorbeeld niet mee met de inflatie. “We hebben nu de kans om voor de komende vijftig jaar een pensioenstelsel te bouwen dat weer mee kan.”

De grote Nederlandse pensioenfondsen dringen aan op een snel akkoord. Vanwege hun penibele financiële positie kunnen ze de pensioenen maar niet verhogen, en is de kans op kortingen zelfs nog niet helemaal uit de lucht.

ANP/TPO