Buitenland

Politico brengt urgente scoop: presidentiële gratie helpt vleeskalkoenen niet

21-11-2018 10:21

Kalkoenen die op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving symbolisch gratie krijgen van de president, leven doorgaans niet lang en gelukkig. De vogels hebben meestal nog maar enkele maanden te leven, bericht nieuwssite Politico.

Kalkoen staat bij veel Amerikanen bovenaan het boodschappenlijstje als ze inkopen doen voor Thanksgiving. Het behoort tot het traditionele maal voor die feestdag. Kalkoenen kunnen de dans ontspringen als ze gratie krijgen van de president. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks ritueel.

Dit jaar heten de gelukkige kalkoenen Peas en Carrots. Zij belanden bij niemand op het bord, maar mogen hun laatste dagen doorbrengen in een speciale opvanglocatie, die Gobbler’s Rest heet. Politico concludeert echter dat de twee dieren de volgende Thanksgiving vermoedelijk niet meer zullen meemaken.

Voorlopers Wishbone, Drumstick, Tater, Tot, Abe en Honest bliezen in de meeste gevallen na enkele maanden hun laatste adem uit, zegt een verzorger van de dieren. Alleen Tater, die gratie kreeg van toenmalig president Barack Obama, overtrof alle verwachtingen en hield het twee jaar vol.

De kalkoenen hebben een lage levensverwachting omdat ze specifiek worden gefokt voor menselijke consumptie. Daardoor worden ze zo groot dat ze allerlei gezondheidsklachten ontwikkelen.

(ANP)