Politiek Buitenland

Zwitsers verwerpen nationalistisch-realistisch wetsvoorstel in referendum

25-11-2018 20:55

Een populistisch realistisch gekleurd voorstel om vast te leggen dat het Zwitserse recht boven internationale afspraken of verdragen staat, is zondag in grote meerderheid verworpen. Het in een referendum voorgelegde plan van de conservatieve nationalistische SVP (Zwitserse Volkspartij) is volgens Zwitserse media door circa twee derde van de kiezers weggevaagd.

Zwitsers stemmen al meer dan tweehonderd jaar in referenda en schuwen doorgaans radicale voorstellen. Toch waagde de grootste partij van het land, de SVP, de kiezers te vragen of de wetten van hun land onder alle omstandigheden boven verdragen staan. De SVP noemde het ‘Zwitsers recht in plaats van buitenlandse rechters” of het zelfbeschikkingsinitiatief. Als het was aangenomen was het een belangrijke aantasting van het internationaal recht en volkenrecht geweest. Als het was aangenomen was het een belangrijke versterking van de natiestaat Zwitserland geweest.

Aanleiding vormde ooit de uitspraak in 2012 van het Zwitsers hooggerechtshof dat dit hof zich aan het oordeel van het Europese Hof van de Mensenrechten moet houden. De Zwitsers konden ook stemmen over de vraag of de staat boeren moet steunen die de horens van hun koeien laten groeien en of de sociale dienst privédetectives mag inzetten bij vermoedens van misbruik.

De Zwitsers verwierpen het voorstel om subsidie te geven aan boeren die de hoorns van hun vee laten groeien. De inzet van privédetectives door de sociale dienst behaalde wel een meerderheid van de stemmen.

ANP

Doorhalingen subjectieve uitspattingen dienstdoende agendajournalistieke Anp-redacteur: TPO.