Politiek

Haagse politie laat aangehouden jongen zonder rijbewijs als ‘straf’ politieauto’s wassen

26-11-2018 12:29

De jongen in kwestie (Foto politie Hoefkade)

De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft raadsvragen gesteld aan het college naar aanleiding van een bericht dat door de politie Hoefkade in de Schilderswijk op Instagram is geplaatst. In het bericht is een foto te zien van een jongen die is aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs. In plaats van een geldboete of een gang naar de rechter hebben de agenten zelf een straf bedacht: het wassen van politieauto’s.

 

View this post on Instagram

 

Discretionaire bevoegdheid! We delen vaak bekeuringen uit of houden vaak mensen aan. Echter besloten we deze ‘bekeuring maagd’ een vervangende straf te geven. Deze jongen werd aangetroffen terwijl hij reed zonder rijbewijs. Zijn vader was not amused en die ging helemaal akkoord met deze “taakstraf”. Wij hebben in ieder geval weer blinkend schone auto’s

A post shared by Politie Hoefkade (@politie_hoefkade) on

De actie van de Politie Hoefkade is de Haagse PVV in het verkeerde keelgat geschoten omdat iemand die zonder rijbewijs aan het verkeer deelneemt andere verkeersdeelnemers ernstig in gevaar brengt en bij een ongeluk niet is verzekerd. De partij vindt dat de door de agenten zelf verzonnen nepstraf niet in verhouding staat tot de ernstige overtreding. Raadsleden Sebastian Kruis en Karen Gerbrands willen dat burgemeester Pauline Krikke de Politie Hoefkade op hun verantwoordelijkheid wijst om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen. Ook willen de PVV-raadsleden dat de burgemeester in overleg met de driehoek ervoor zorgt dat de jongen in kwestie alsnog een passende juridische straf krijgt.

Raadslid Sebastian Kruis: “Juist in de Schilderswijk is men gebaat bij law and order. De politie wordt er al totaal niet serieus genomen en met het uitdelen van dit soort nepstraffen voor ernstige overtredingen ondermijnen zij hun eigen gezag. De politie is er om de wet te handhaven, óók als het allochtonen betreft. Als Nederlanders 2 kilometer te hard rijden krijgen zij wél een bekeuring in de bus. ”