Politiek

Kabinet: Femke Halsema zal uitspraken over Boerkaverbod moeten terugnemen

27-11-2018 15:06

De uitspraken van de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema over het niet zullen handhaven van het Boerkaverbod zijn ‘ongepast’. Dat zei staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA) dinsdag tijdens het Vragenuur na vragen van de VVD. “De wet geldt voor heel Nederland dus ook voor Amsterdam.” “Ik ga ervan uit dat deze uitspraken herroepen gaan worden”, zei de staatssecretaris namens minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren (D66) die zich in Brussel bevindt.

Update 16.19 – Femke Halsema neemt uitspraken niet terug

Haar woordvoerder zegt in een reactie tegen het ANP: “Halsema heeft vrijdag gezegd dat de wet in Amsterdam geldt, maar dat er geen prioriteit wordt gegeven aan de handhaving. Daar blijft ze bij.” De burgemeester spreekt woensdag met de gemeenteraad over de kwestie.

Lees ook – Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) gaat boerkaverbod in Amsterdam niet handhaven

Het is volgens het kabinet niet aan Halsema om dergelijke uitspraken te doen. Wel zou de Amsterdamse driehoek – de burgemeester, politiechef en het Openbaar Ministerie – kunnen kijken naar de prioriteit die aan het verbod wordt gegeven. Maar dat is gezien haar uitspraken niet gebeurd. “Past niet bij het ambt van burgemeester”, besluit Knops.

PVV Kamerlid Machiel de Graaf wil dat Halsema opstapt. SGP Kamerlid Roelof Bisschop wil niet zover gaan maar voorziet een ‘stevig functioneringsgesprek’.