Politiek

Kajsa Ollongren zwijgt over kwestie Femke Halsema

28-11-2018 12:33

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) gaat niet verder in op de uitspraken van de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema over het Boerkaverbod. De PVV vroeg dinsdag om een aanvullende brief van de minister, die kwam woensdag rond de lunch binnen. Ollongren schrijft daar in klassiek Haags lingo:

“Bij de behandeling van de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding in de Eerste Kamer is toegezegd dat ik de Eerste Kamer een brief zal sturen nadat het overleg met sectoren heeft plaatsgevonden. Zoals aangegeven vindt de voorbereiding hiervoor plaats met alle betrokken departementen. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dit ook bevestigd tijdens het mondeling vragenuur op 27 november jl. Hij heeft daarbij toegezegd de Tweede Kamer dit voorjaar deze brief toe te sturen. Het overleg met de sectoren zal in het voorjaar worden afgerond, waarna Eerste Kamer en Tweede Kamer spoedig worden geïnformeerd.”

Video – Geert Wilders (PVV): Femke Halsema moet onmiddellijk worden ontslagen

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA) zei dinsdag in de Tweede Kamer namens Ollongren dat Halsema haar uitspraken moet ‘herroepen’. Halsema liet vervolgens via een woordvoerder weten daar niets voor te voelen.

Ondertussen moet Halsema zich woensdag verantwoorden in de gemeenteraad voor haar uitspraken. Ze zei tijdens een debat vrijdagavond het verbod op gezichtsbedekkende kleding niet te zullen handhaven omdat ze aan andere zaken voorrang wil geven en het niet zo bij de stad vindt passen.

“Amsterdam kan en moet zich niet boven de wet zetten”, schreef VVD-raadslid Marianne Poot eerder op Twitter. Volgens haar is een boerkaverbod gericht op bestrijden van onvrijheid. “Als iets ingaat tegen het wezen van Amsterdam is het onvrijheid.”