Politiek

Theo Hiddema (FvD): Mijn huis is beschoten

29-11-2018 17:06

Tweede Kamerlid Theo Hiddema (FvD) vermoedt dat in mei dit jaar zijn huis in Amsterdam is beschoten.  Thierry Baudet ontdekte een gat in een ruitje, nadat het tweetal terugkeerde uit Den Haag. Dat zegt hij in het boek Mr. Hiddema in de politiek van journalist Stan de Jong waarin hij terugblikt op zijn politieke carrière tot nu toe. Hiddema sluit niet uit dat de aanslag uit extreem-linkse óf uit crimineel-Marokkaanse hoek komt. Ook zegt de strafpleiter/politicus dat de AIVD hem heeft geadviseerd niet meer aan het raam van zijn Amsterdamse grachtenpand te gaan zitten.

Hiddema in het hoofdstuk waarin hij verhaalt over bedreigingen aan het adres van de partij, Thierry Baudet en hemzelf:

“Ongeveer een week na de boekpresentatie (De nieuwe roman van Baudet, BP) kom ik met Thierry en Jeroen terug uit Den Haag, rond half-acht ’s avonds. Ik stap uit de partijwagen en denk: ik ga nog snel even naar de Albert Heijn. Als ik terugkeer, staat de politie, waaronder de technische recherche, voor mijn deur en staat Thierry midden op straat. Terwijl ik naar de Appie was gelopen, had Thierry ontdekt dat een ruitje aan de voorzijde van mijn woning was gesneuveld. Er was iets doorheen gegooid of geschoten – het resultaat was een klein rond gaatje met daarom heen barsten. Binnen lag wat glas. Iemand kan niet vanaf het trottoir met een stok tegen het raam hebben geslagen, daar kun je niet bij, en krijg op die manier maar eens zo’n mooi rond gaatje. Mijn theorie is dat vanaf de overkant een kogeltje is geschoten, misschien met een luchtbuks. Maar de recherche heeft onderzoek gedaan en heeft niets kunnen vinden.”

Hiddema sluit niet uit dat de aanslag uit extreem-linkse óf uit crimineel-Marokkaanse hoek komt:

“Een paar dagen eerder had ik in de Kamer een debat gevoerd over de illegale geldstromen uit onveilige landen. Toen heb ik bepleit dat de minister op grond van artikel 140 Wetboek van Strafrecht, dat gaat over criminele organisaties, moskeeën kan sluiten. Een direct verband kan ik niet bewijzen, maar het zou kunnen dat het uit die hoek komt. Een Marokkaan gaat niet met een steen of een stok eropuit, die heeft eerder een vuurwapen bij zich. Maar het kan natuurlijk evenzogoed uit extreemlinkse kring komen. Blijkbaar houdt de politie mijn pand in de smiezen. Men was opvallend snel paraat. Iemand van de AIVD was hier ook, zei dat ik niet meer aan het raam bij de gracht mocht zitten. Maar ik zei: ‘Daarom wóón ik hier juist.’”

Het is niet voor het eerst dat Forum voor Democratie met gewelddadigheden heeft te maken. Zo werd in september 2017 het huis van Baudet beklad door het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front. Ook werd het restaurant in Amsterdam waar Baudet cum suis na bovengenoemde boekpresentatie bijeenkwamen beklad. Daarnaast werden de ramen van het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed ingegooid op de dag dat Forum voor Democratie daar een lezing organiseerde. Ook viel het partijkantoor ten prooi aan vandalen.