Politiek

Kabinet akkoord met Pact van Marrakesh

30-11-2018 15:01

Het kabinet gaat akkoord met het zogenoemde pact van Marrakesh, een VN-akkoord over migratie. Nederland zal wel een stemverklaring geven waarin nogmaals wordt benadrukt dat de overeenkomst geen juridische gevolgen mag hebben, zei staatssecretaris Migratie Mark Harbers (VVD) na de ministerraad. Hij hoopt dat andere landen zich bij de stemverklaring zullen aansluiten.

Video – Forum voor Democratie en PVV strijden om motie van wantrouwen vanwege Verdrag van Marrakesh

In de Tweede Kamer keren vooral PVV en Forum Voor Democratie zich tegen het akkoord. Daarin staat onder meer hoe de migratie in goede banen kan worden geleid. Hoewel het pact niet-bindend is vrezen beide partijen dat migranten later bij de rechter alsnog een aanspraak op verblijf kunnen afdwingen door een beroep te doen op het pact. Het debat over de kwestie vindt dinsdagmiddag plaats.

De vrees bij diverse partijen voor een herhaling van de Urgenda-zaak is volgens Harbers ongegrond. In die zaak besloot een rechter, verwijzend naar het klimaatverdrag van Parijs, dat de Nederlandse regering meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan.

In die zaak baseerde de rechter zich onder meer op ‘een door de Kamer geratificeerd verdrag, dat is dit niet’, aldus de staatssecretaris. “En in de Urgenda-zaak beriep de rechter zich ook op andere elementen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. We stellen vast dit die risico’s bij dit pact niet bestaan.”

ANP/TPO