Politiek

Nederlandse gele hesjes zaterdag de straat op in Den Haag en Nijmegen

30-11-2018 14:46

Gele hesjes in Frankrijk. PASCAL LACHENAUD / AFP

De Franse protestbeweging van burgers in gele hesjes (les gilets jaunes) krijgt navolging in Nederland. Protestgroepen in Nijmegen en in Den Haag zeggen zaterdag de straat op te gaan om hun ongenoegen te uiten over het overheidsbeleid.

Lees ook – Briefje van Jan Dijkgraaf over de gele hesjes en de MSM

In Frankrijk waren de hogere accijnzen op brandstoffen aanleiding om wegen en brandstofdepots te blokkeren en de confrontatie aan te gaan met de politie. In Nederland noemen de gele hesjes zich burgers die uit onvrede protesteren tegen de hoge prijzen.

“Mensen uit de middenklasse die de maatschappij proberen duidelijk te maken dat ze moeite hebben om op het einde van de maand de eindjes aan mekaar te knopen”, laten de groepen eensgezind op Facebook weten.

Volgens de Nijmeegse Facebookpagina hebben 23 mensen toegezegd mee te lopen in de protesttocht. Organisator Danny Cornelissen verwacht honderd deelnemers. Hij heeft de demonstratie gemeld bij de gemeente.

De gele hesjes in Den Haag hebben een grotere aanhang. Het aantal leden van de Facebookaccount is in enkele dagen met 10.000 gegroeid tot bijna 12.000 mensen. De leden willen het referendum terug, zijn tegen het migratiepact van Marrakesh, voor verlaging van accijnzen en ze willen voldoende sociale woningbouw.

De Haagse groep heeft de gemeente niet op de hoogte gebracht. “Het gaat niet om een demonstratie. We maken met onze beweging een wandeling”, zegt initiatiefnemer Jody Proef. Hij verwacht vijfhonderd tot duizend deelnemers.

Beide protestmarsen beginnen om 13.00 uur.

Lees ook – Alexander van der Meer: De gele hesjes beweging is populair, niet populistisch

ANP