Buitenland

Video – Belgische staatssecretaris Francken gooit zoon haatimam land uit

30-11-2018 16:14

De zoon van een Nederlands-Marokkaanse haatpredikant die in België woonde en twee jaar geleden in een filmpje opriep christenen te vermoorden is naar Nederland uitgezet. Dat maakt de Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) in een “dienstmededeling” op Twitter bekend. “Hij is terug naar Nederland. Zijn vader heb ik eerder al teruggestuurd, dus dat is een mooie zaak”, zegt Francken in zijn videotweet.

De zoon van prediker El Alami Amaouch, ook wel bekend als Alami abu Hamza, was in 2016 in opspraak geraakt omdat hij in het filmpje ’s nachts door het Waalse Verviers loopt terwijl hij in het Arabisch oproept tot moord op christenen. “Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een.”

LEES OOK: Zoon islamitische haatprediker: ‘Vanuit Syrië opgedragen aanslag met kettingzagen te plegen’

De tiener moest daarna een deradicaliseringprogramma volgen. Hij is inmiddels meerderjarig en is vanwege zijn Nederlandse paspoort België uitgezet. Zijn vader zou veel jongeren in de omgeving van Verviers hebben geradicaliseerd. Een aantal van hen zou naar Syrië zijn vertrokken om er te vechten. Verviers wordt als schuilplaats voor terroristen ook in verband gebracht met de aanslagen in Parijs en Brussel.

(ANP)