Buitenland

Veel meer gele hesjes op de been in Frankrijk dan eerder gedacht

02-12-2018 15:54

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het aantal ‘gele hesjes’ demonstranten flink naar boven bijgesteld. In heel Frankrijk waren ongeveer 136.000 betogers op de been om te demonstreren tegen de regering, zo maakte men bekend. De voorlopige cijfers van een dag eerder lagen aanzienlijk lager.

De eerste inschatting van de opkomst van vorige week bleken ook te laag. Men houdt het aantal ‘gilets jaunes’ dat toen demonstreerde nu op 166.000, waar men eerder uitging van 106.000.

In Parijs heeft de politie vandaag honderden aanhoudingen verricht. Er werden 412 mensen opgepakt en er vielen 133 gewonden, onder wie 23 agenten. In heel het land raakten in totaal 81 leden van de gendarmerie gewond, meldde nieuwszender France Info verder.

Na zijn terugkeer uit Argentiniƫ heeft Emmanuel Macron direct een bezoek gebracht aan de Arc de Triomphe. De beroemde triomfboog liep schade op tijdens de rellen van gisteren. Er is onder meer een beeld van het Franse nationale symbool Marianne kapot geslagen. Ook is de Arc besmeurd met graffiti.

(TPO/ANP)