Politiek

Kabinet zwijgt over asiel voor Asia Bibi

04-12-2018 12:39

Het kabinet wil niet ingaan op het verzoek van PVV-leider Geert Wilders om de christelijke Pakistaanse Asia Bibi asiel te verleden in Nederland. Wilders had daar dit weekeinde minister-president Mark Rutte toe opgeroepen. Asia Bibi zat ongeveer acht jaar in de dodencel omdat ze tijdens een ruzie met buren de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Eind oktober werd ze vrijgelaten. waar ze sindsdien is, is onbekend. De vrijspraak leidde tot moslimprotesten in het land en tot doodsbedreigingen aan haar adres.

Reden voor Wilders dus om Rutte te verzoeken het ‘met de dood bedreigde dappere christelijke meisje (ze is overigens 47, BP) Asia Bibi uit Pakistan in Nederland asiel te verlenen’. Maar daar heeft het kabinet geen zin in. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer dat er wordt gekozen voor ‘stille diplomatie’:

“Nederland heeft zich de laatste jaren bilateraal, in EU-verband en met andere gelijkgezinde landen intensief ingespannen voor de zaak van Asia Bibi en dat zal het kabinet blijven doen. Het is belangrijk dat de vrijspraak door het Hooggerechtshof wordt uitgevoerd. Gezien de gevoelige context rondom blasfemie en buitenlandse inmenging en de veiligheidsrisico’s voor alle betrokkenen, kiezen alle gelijkgezinde landen in deze zaak op dit moment voor stille diplomatie, zeker waar dit de opvang en bescherming van Asia Bibi betreft.”

De advocaat van Bibi vluchtte ondertussen wel naar Nederland.