Buitenland

Spaans oorlogsschip trolt Gibraltar met Spaans volkslied

04-12-2018 18:08

Het Spaanse oorlogsschip Infanta Elena, een Descubierta-class corvette, heeft dinsdag de Britse autoriteiten geprovoceerd door de territoriale wateren van Gibraltar binnen te varen en het Spaanse volkslied te laten schallen door de luidsprekers aan dek. Een kleine boot van de Britse marine escorteerde het Spaanse fregat op zijn uitdagende trip langs de rots.

Door de brexit is de spanning tussen beide landen toegenomen. De Spaanse marine is daarom al eerder te dicht langs de kust gevaren om aandacht te vragen voor de status van dit overzees gebiedsdeel van Groot-Brittannië . Madrid wil de bijna 7 vierkante kilometer aan de zuidkust al heel lang terug.

Britse ‘officials’ hebben in media als The Sun de regering-May opgeroepen actie te ondernemen ter bescherming van haar bevolking. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarop nog niet gereageerd.

De Britse visser Nicholas Karnani kreeg van een collega zeeman een video doorgestuurd waarop de actie van de Spaanse marine te zien is en zette deze op Twitter.

ANP/TPO