Doneer aan TPO
 

Europese Commissie faalt met noodfonds voor Afrika van 4,1 miljard euro

Rekenkamer: Geen overzicht van resultaten en doelmatigheid

Door: , 12:23, 05 december 2018
Frans Timmermans en Jean-Claude Juncker, vicevoorzitter en voorzitter van de Europese Commissie. AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH

Rekenkamer: Geen overzicht van resultaten en doelmatigheid

Het Europese noodfonds voor Afrika is zo breed opgezet, dat er geen overzicht is van de resultaten. Er zijn vertragingen bij de uitvoering van projecten rond bijvoorbeeld grensbeheer en het blijkt niet eenvoudig te meten of de doelstellingen worden gehaald.

De Europese Rekenkamer schrijft dat in een rapport over het in 2015 opgezette EU-noodtrustfonds (EUTF) van 4,1 miljard, waarvan het leeuwendeel uit de EU-begroting komt. Duitsland en Italië hebben elk meer dan 100 miljoen bijgedragen.

Het fonds ondersteunt projecten in 26 landen in de regio’s rond de Sahel, het Tsjaadmeer, de Hoorn van Afrika en in Noord-Afrika. Het is bedoeld om te helpen met zaken als voedsel, onderwijs, gezondheid, veiligheid en duurzame ontwikkeling. De steun moet stabiliteit bevorderen en diepere oorzaken van migratie wegnemen. Dat heeft volgens de rekenkamer bijgedragen tot inspanningen om het aantal migranten van Afrika naar Europa te verminderen, maar in hoeverre kan niet precies worden gemeten.

De Europese Commissie heeft de behoeften onvoldoende in kaart gebracht en bovendien zijn de prioriteiten en criteria voor de beoordeling van voorstellen niet duidelijk, aldus de controleurs. “Gezien de ongekende uitdagingen en de begroting die ermee is gemoeid, moet het fonds doelgerichter worden en moet de steun worden aangewend voor specifieke acties die waarschijnlijk een meetbaar effect zullen hebben”, meldt rekenkamerlid Bettina Jakobsen. De Europese Commissie belooft de meeste van haar aanbevelingen over te nemen.

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace