Buitenland

Australische bisschop Wilson vrijgesproken van seksueel misbruik-doofpot

06-12-2018 10:48

Een Australische rechter heeft de veroordeling van de voormalige aartsbisschop van Adelaide in hoger beroep teruggedraaid. Philip Wilson kreeg in mei een jaar huisarrest omdat hij in de jaren zeventig het seksueel misbruik van twee jonge misdienaren door een priester onder de pet had gehouden. Daarop staat maximaal twee jaar gevangenisstraf.

Wilson, die inmiddels vier maanden met huisarrest in de woning van een zus verbleef, heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Hij weigerde af te treden, maar zwichtte in juli nadat de Australische premier Malcolm Turnbull het Vaticaan had gevraagd actie te ondernemen. In hoger beroep werd de 68-jarige rooms-katholieke geestelijke in het gelijk gesteld. Rechter Roy Ellis wees tevens het bezwaar af dat de openbaar aanklager had gemaakt tegen de mildheid van de straf.

Wilson mocht de uitspraak donderdag op afstand aanhoren via een videoverbinding om de media, die massaal was uitgerukt, te ontlopen. Het diocees Adelaide was ingenomen met de vrijspraak, maar benadrukte dat het proces lang en pijnlijk is geweest voor alle betrokkenen.

(ANP)