Buitenland

‘Een na grootste ebola uitbraak ooit’ bereikt miljoenenstad in Congo

07-12-2018 17:27

Hulpverleners in een nieuw gebouwd ebolacentrum van Artsen zonder Grenzen in Congo, ANP/AFP/John Wessels

De ‘op een na grootste’ ebola-uitbraak ooit heeft de stad Butembo in de Democratische Republiek Congo bereikt. In die stad wonen meer dan een miljoen mensen. Experts vrezen dat er niet genoeg vaccins in voorraad zijn om de epidemie te bestrijden, zo schrijft AP vandaag.

Lees ook: Ebola is de epidemie van menselijke onkunde

Met nu ook de eerste gevallen in de grote stad Butembo, vlak bij Oeganda, is het nog moeilijker geworden om de ziekte binnen de perken te houden. Aanvallen van rebellen maken het bestrijden van de beruchte dodelijke ziekte ook al extra lastig. In september kwamen zeker 14 mensen om het leven gekomen door een aanval van rebellen in Congolees ebolagebied. Die aanval werd vermoedelijk uitgevoerd door strijders van de islamitische rebellengroep ADF.

“We maken ons ernstige zorgen over de epidemiologische situatie in het gebied rond Butembo”, zo zegt een projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen tegenover AP. Er komen snel nieuwe gevallen bij in de buitenwijken van de stad en andere meer geïsoleerde districten. De uitbraak in het hart van Afrika is de op een na grootste ooit, alleen de ebola-epidemie in West-Afrika van enkele jaren geleden is groter.

Omringende landen, zoals Zuid-Soedan hebben inmiddels ook extra maatregelen genomen. De Oegandese overheid laat alvast 3000 medewerkers vaccineren die in direct contact kunnen komen met ebolagevallen, mocht de ziekte zich over de grens verspreiden.