Binnenland

Belgische premier Charles gaat N-VA-ministers in coalitieregering vervangen

08-12-2018 23:38

De Belgische premier Charles Michel gaat verder met een minderheidsregering en gaat de drie N-VA-ministers in zijn coalitieregering vervangen. Wat hem betreft is de N-VA zaterdag zelf uit de regering gestapt. Zondag vertrekt Michel naar de Marokkaanse stad Marrakesh, waar wordt gestemd over het migratiepact. De N-VA is daartegen, de drie andere coalitiepartners zijn voor.

Het was zaterdag een uiterst rommelige dag voor de regering. Een ingelaste ministerraad bood geen kans op een compromis binnen de coalitie over het pact. Daarna zette de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) de zaken opnieuw op scherp en kondigde aan dat als Michel het pact gaat goedkeuren, hij in feite de N-VA-ministers uit de regering zet. Daarop kwam Michel met zijn mededeling over de vervanging van de N-VA-bewindslieden – drie ministers en twee staatssecretarissen. ”Ik vertrek morgen naar Marrakesh in naam van de hele regering, een minderheidsregering met MR, CD&V en Open Vld.”

In Marrakesh is maandag de topconferentie van de Verenigde Naties waarop het migratiepact op tafel ligt, een 34 pagina’s tellend document dat richtlijnen over een ordelijke en veilige migratie. N-VA-voorzitter Bart De Wever, tevens burgemeester van Antwerpen: ”Wij zijn niet tegen migranten of migratie, maar wel tegen de Europese migratie-chaos. In het parlement is er misschien brede steun, maar bij de bevolking is dat volgens ons helemaal niet het geval.”

Na zijn terugkeer uit Marokko gaat premier Michel overleggen met het parlement over de situatie, zei hij zaterdagavond.

ANP