Politiek

Bonusquote – Ton Elias was getuige van aanslag op Amsterdam CS

10-12-2018 14:51

Oud-VVD Kamerlid was getuige van de aanslag op Amsterdam Centraal Station eind augustus. Dat vertelt hij aan EenVandaag. Elias stond op de roltrap naar de stationshal toen er schoten klonken.

“”Ik dacht nog, dat is geen bom, dus ik heb nog een kans”, zegt de oud-politicus. De mensen rennen de roltrap op, ook al gaat die in tegengestelde richting. Elias probeert zich om te draaien en mee naar boven te komen, maar komt ten val. Hij hoort mensen huilen en schreeuwen.

Dan valt een tweede schot. Achteraf blijken dat de schoten waarmee de politie de aanvaller uitschakelt, maar dat weet niemand op dat moment. De gevallen Elias komt door vluchtende mensen niet meer overeind. Een jongen van een jaar of twintig helpt hem tegen de roltrap in omhoog. Elias zegt tegen de jongen dat hij zonder hem moet gaan. De jongen is nog jong, hij is 63 jaar. Maar de jongeman houdt voet bij stuk. “Nee mijnheer, we gaan samen naar boven”, zegt hij.”

Voor het politieoptreden heeft Ton Elias alle lof. Ook hij denkt dat er door het snelle optreden, erger voorkomen is. Maar volgens Elias is het hele incident hierdoor wel sneller op de achtergrond geraakt. Hij weet zeker dat als de paniek gefilmd was, de impact veel groter zou zijn. “Er was absoluut veel meer paniek dan bleek uit de beelden achteraf, en ik ben bang dat dat komt omdat er geen beelden waren.”

De 19-jarige terreurverdachte Jawed S. staat dinsdag voor het eerst voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van twee keer poging tot moord met een terroristisch oogmerk.

Uit zijn eerste verklaringen bleek dat S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, met een terroristisch motief handelde. Zijn advocaat liet eerder weten dat S. zich diep beledigd voelde door Geert Wilders vanwege een video die hij enige tijd geleden op het internet had geplaatst met cartoons over Mohammed en de door Wilders aangekondigde cartoonwedstrijd.