Politiek Buitenland

Franse president Emmanuel Macron komt Gele Hesjes tegemoet

10-12-2018 21:12

President Emmanuel Macron is de boze Fransen na hun massademonstraties tegemoetgekomen. In een toespraak op radio en tv zei hij dat de minimumlonen met ingang van januari met 100 euro per maand omhooggaan. Gepensioneerden die minder dan 2000 euro per maand ontvangen, gaan er niet op achteruit. Verhoging van de premie voor sociale zekerheid is voor 2019 van de baan.

Video – Mark Rutte: Dat Gele Hesje past ons allemaal

Bovendien beloofde hij de werkenden dat hun overuren volgend jaar niet langer zullen worden belast. Werkgevers riep hij op hun personeel een belastingvrije bonus te geven bovenop het salaris. “We willen een Frankrijk waar iedereen waardig kan leven dankzij zijn of haar werkzaamheden. Op dat gebied zijn we te langzaam geweest”, aldus Macron. Een belastingverhoging voor de rijken komt er echter ook niet.

Macron richtte zich maandagavond rechtstreeks tot de bevolking na weken van protest door ‘gele hesjes’. Hij begon zijn betoog, dat moet leiden tot een eind aan de onrust en het geweld, door onder meer te zeggen dat hij de diepe woede van de betogers begreep en gaf toe dat hij in de afgelopen achttien maanden geen afdoende antwoord heeft kunnen geven op veertig jaar malaise.

De president zei ook dat de hervormingen die zijn regering wil doorvoeren overeind blijven. “We zullen op de economische en sociale noodzakelijkheden reageren met stevige maatregelen, door belastingen sneller te verlagen, door de overheidsuitgaven onder controle te houden, maar niet door 180 graden te draaien.”

ANP