Politiek

Omstreden migratiepact van Marrakesh aangenomen

10-12-2018 11:13

Na verhitte discussies de afgelopen weken is maandag het VN-migratiepact goedgekeurd tijdens een internationale conferentie in Marokko. Nasser Bourita, voorzitter van de conferentie, maakte maandag in Marrakesh het besluit bekend over het reeds onderhandelde document om de wereldwijde migratie in betere banen te leiden.

Lees ook – Doordrukken Pact Marrakesh past in autocratische lijn naar escalatie negatief burgersentiment

Op de conferentie waren meer dan 150 landen vertegenwoordigd. Ook Nederland ging akkoord, zij het met een stemverklaring waarin wordt benadrukt dat de overeenkomst geen juridische gevolgen mag hebben.

In het 34 pagina’s tellende akkoord – dat voluit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ heet – staan richtlijnen over een ordelijke en veilige migratie. Die zijn overigens niet bindend.

Het document was in veel landen al intern besproken en heeft ook voor veel verdeeldheid gezorgd. Zo doen Australië, Oostenrijk, Bulgarije, Polen, Hongarije, Tsjechië, Israël en de Verenigde Staten niet mee. In het Belgische kabinet ontstond zaterdag heibel doordat een van de vier coalitiepartijen tegen het pact bleef, maar de premier aankondigde wel te gaan tekenen.

Polen vindt dat er te weinig garanties zijn dat landen zelf mogen bepalen welke mensen ze op hun grondgebied toelaten.

ANP