Politiek Buitenland

Conservatieven beslissen woensdagavond over lot Theresa May

12-12-2018 10:03

De Britse Conservatieven stemmen woensdag over de vraag of zij wel of geen vertrouwen hebben in hun leider en premier Theresa May. Dat kan, nu er voldoende leden zijn die de vertrouwenskwestie aan de orde willen stellen.

Lees ook – Theresa May stelt stemming over Brexit uit

Als May niet voldoende steun krijgt, zal ze zich terug moeten trekken als leider van de partij en automatisch moeten aftreden als premier van Groot-Brittannië. De Conservatieven kunnen dan een nieuwe leider en premier kiezen.

May zal de strijd om haar positie volop aangaan. Dat kondigde zij woensdag voor de deur van haar ambtswoning in Londen aa. Ze gaat de strijd ‘met alles wat ik heb’ aan, verklaarde zij. Ze herhaalde nog maar eens dat een overeenkomst over brexit binnen handbereik is en dat dit het beste is voor haar land.

Aanleiding voor de vertrouwensstemming is het akkoord dat May met de EU sloot over de brexit. Het conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg diende in november als eerste een brief in waarin hij het vertrouwen in May opzegt. Er zijn 48 indieners nodig om een stemming te houden en dat is nu dus het geval.

De stemming vindt woensdagavond nog plaats. Voorafgaand aan die stemming zal May de partij toespreken.

Het vereiste aantal brieven waarin het vertrouwen in May is opgezegd werd dinsdag bereikt. Dat heeft Graham Brady, de voorzitter van de commissie die daar over gaat, verteld. May werd dinsdagavond op de hoogte gebracht. Ze kan niet verbaasd zijn geweest, aldus Brady.

ANP